Παρουσίαση του λευκώματος:
«Πόλισμα Δόμων και πολιτισμού. Η Πάτρα πριν από μισό αιώνα μέσα από το φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή»
Ο Δήμος Πατρέων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων θα παρουσιάσουν το φωτογραφικό λεύκωμα «Πόλισμα δόμων και πολιτισμού. Η Πάτρα πριν από μισό αιώνα με τον φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή» την Τρίτη 14 Μαϊου 2019, στις 8:00 μ.μ. στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και ταυτόχρονα θα σημάνει τη λήξη της ομότιτλης έκθεσης , η οποία παρουσιάζεται στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης .
Για το λεύκωμα θα μιλήσουν εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας και της Οργανωτικής Επιτροπής ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Παππάς και η επιμελήτρια της έκδοσης καθώς και της ομότιτλης έκθεσης κ. Βασιλική Φαρμάκη, αρχιτέκτων.
Το λεύκωμα περιέχει το σύνολο των φωτογραφιών που αναρτήθηκαν στην έκθεση «Πόλισμα δόμων και πολιτισμού. Η Πάτρα πριν από μισό αιώνα με τον φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή» και μέρος του σώματος των 1759 αρνητικών ,το οποίο τον Μάρτιο του 2014 η οικογένεια του Μιχάλη Δωρή, υλοποιώντας την εκπεφρασμένη γνώμη και επιθυμία του παραχώρησε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων προς ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση και το μη αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του.
Να υπενθυμίσουμε ότι η έκδοση του λευκώματος και η έκθεση αποτελούν ευγενική χορηγία της Βιβλιοθήκης του κληροδοτήματος Γ. Οικονομόπουλου.
Η επιμελήτρια της έκδοσης και της έκθεσης κ. Βασιλική Φαρμάκη μέσα από τις σελίδες του λευκώματος μας ξεναγεί στην πόλη, το ευρύ πόλισμα της Πάτρας όπου πενήντα χρόνια πριν περιφέρεται ο φακός του Μιχάλη Δωρή και :
Προβάλλει και αναδεικνύει το δημόσιο χώρο, καθώς και την εικόνα που παρουσιάζει η βίωση της αστικότητας, είτε αυτή διαχέεται στα μνημεία, είτε λειτουργεί στους ναούς, είτε διαπλάθεται στις πλατείες ως πολιτικός και κοινωνικός βίος,είτε και σε οικήματα δημόσια και ιδιωτικά με παρουσία και ταυτότητα, που με την εμπλοκή τους στον αστικό ιστό, συναρθρώνονται σε κτιριακά σύνολα για να καταγράφεται η συνέπεια και η συνοχή τους στην προοπτική, ακόμα και σε λαϊκούς τύπους οίκων.
Επιτηδεύεται σε απόψεις αλληλένδετων κτηριακών όγκων που συντίθενται σε τοπογραφίες, για ν' αφήσουν το αποτύπωμά τους ως σύνολα χαρακτηρίζοντας την πόλη και το τοπίο της.
Στη συνέχεια, προσπερνώντας τη μονάδα, το οίκημα σαν δομική ολότητα, εστιάζει στην παρατήρηση της λεπτομέρειας, που συναρμολογείται στην μόρφωση της όψης, και προσθέτοντας αξία πιστώνεται στο αισθητικό αποτέλεσμα. Κίονες, πεσσοί, ανοίγματα, θυρώματα, εξώστες, φουρούσια, κιγκλιδώματα, τοιχοποιίες, σπαράγματα, στέψεις, τελειώματα, αετώματα, υπερώα, δώματα, ακροκέραμα, απολήξεις, τοξοστοιχίες, στοές με πρόστωα, ταγμένα στον κανόνα, τον άξονα, τη συμμετρία, την επαλήθευση του γεωμετρημένου κάλλους, ιδωμένα με το ασκημένο μάτι του αρχιτέκτονα, απέδωσαν κάποια από τα ιδιαίτερα στιγμιότυπα του αρχείου.
Σημειακά μόνο αρχίζουν να παρεισφρέουν τα παρένθετα ανεγειρόμενα πολυώροφα, εισάγοντας στην ετερότητα. Η προϊούσα αναδόμηση παραμονεύει, κι η κατάρτιση του αρχείου προλαβαίνει τις εξελίξεις, λίγο πριν την απογύμνωση των συμβόλων, μια ακόμα θετική αποτίμηση του αρχείου...
Με την παρουσίαση του λευκώματος κλείνει ο πρώτος κύκλος των δράσεων που αφορούν στην προβολή του Φωτογραφικού Αρχείου του Μιχάλη Δωρή, καθώς από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος με επανάληψη της έκθεσης και παράλληλες δράσεις αρχιτεκτονικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΜΙΧΑΛΗ ΔΩΡΗ
Γεννήθηκε στον Πόρο της Τροιζηνίας το 1935 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1943. Αποφοίτησε από το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1951 και στη συνέχεια σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π από όπου και αποφοίτησε το 1958. Παντρεύτηκε με την Ελένη Δωρή και απέκτησαν δύο παιδιά. Αμέσως μετά τις σπουδές του εντάχθηκε και δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) όπου και διετέλεσε δύο φορές πρόεδρός του, και εισηγητής σε όλα τα συνέδρια της εποχής του.
Δραστηριοποιήθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας - αρχιτέκτονας και παρέμεινε ενεργός μέχρι το τέλος της ζωής του, τον Οκτώβριο του 2012. Διατέλεσε Επιμελητής στη Έδρα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. (1958 – 1961) και στην Έδρα Γενικής Κτιριολογίας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Ε.Μ.Π. (1961 – 1963). Επίσης υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις ευθύνης: Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού (1981 1983), Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα πολιτιστικής ανάπτυξης (1985 – 1987), Τεχνικός Σύμβουλος Διοίκησης Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (1997 – 2010), κ.α.
Άφησε πίσω του ένα μεγάλο και πολυσχιδές αρχιτεκτονικό έργο που περιλαμβάνει μελέτες για σχολικά συγκροτήματα, κτήρια γραφείων, μονοκατοικίες, κ.α. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική – πολιτιστική μας κληρονομία, γεγονός που αποτυπώνεται μέσα από μελέτες που εκπόνησε, όπως: αποτύπωση και μελέτη κτισμάτων ιερού Αμφιαρείου Ωρωπού Αττικής, αποτύπωση και μελέτη Κλεψύδρας Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, μελέτη προϊστορικού οικισμού Βραυρώνας, μελέτη οκταγωνικού ναού Μετοχιού Οσίου Λουκά στην Αντίκυρα, μελέτη αναστήλωσης της Βασιλικής Παναγιά Μέντζενας στην Αχαΐα (14ου αιώνα), κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει η συστηματική μελέτη και κατάρτιση του μοναδικού αρχείου του συνόλου των «Σταυρεπίστεγων Βυζαντινών Ναών». Απέσπασε πολλά πρώτα, δεύτερα και τρίτα βραβεία σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς που αφορούσαν κυρίως τη μελέτη Σχολικών Συγκροτημάτων, τη διαμόρφωση του χώρου στο «γκάζι» σε πολιτιστικό και βιομηχανικό πάρκο, κ.α.
Ειδικότερα για την Πάτρα ασχολήθηκε με τη μελέτη Αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», τη μελέτη του καλλιτεχνικού κέντρου Πατρών ως επέκταση του Δημοτικού θεάτρου («Μέγαρο Λόγου και Τέχνης»), μελέτες διαμόρφωσης των πλατειών Υψηλών Αλωνίων, Γεωργίου, Παντάνασσας, Αγίας Τριάδας, Αγίου Γεωργίου, προμελέτη αποκατάστασης και αξιοποίησης του Κάστρου, κ.α.
Το ενδιαφέρον του για την πολιτιστική μας κληρονομιά, τον ώθησε να αποτυπώνει φωτογραφικά σημαντικά στοιχεία από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν πια. Στη δραστηριότητά του αυτή εντάσσεται και το φωτογραφικό αρχείο για την Πάτρα, μέρους του οποίου παρουσιάζεται στο λεύκωμα αυτό.